animated banner

PC260003.JPG

Τι προβλήματα αντιμετωπίζετε με την ενέργεια στην περιοχή σας?

-Εκπροσωπούμε σαν σύλλογος, πάνω από 2.500 ηλεκτροδοτούμενα αρδευτικά.
Η κιλοβατώρα πριν 6 χρόνια είχε 0,038 στο αγροτικό ρεύμα και τώρα έχει φτάσει σε περίοδο κρίσης να είναι 0,065.
Επίσης έβαλαν 18% ρύποι +Φ.Π.Α, το Φ.Π.Α από 9% σε 13% συν κάτι τέλη, ΕΡΤ και κάποιες άλλες λοιπές χρεώσεις.
Το ηλεκτρικό αγροτικό ρεύμα με μαθηματική ακρίβεια, αυξήθηκε στο 105,9% σε περίοδο οικονομικής κρίσης. Να σημειωθεί ότι κανένα κηπευτικό δεν έχει πάρει την ίδια αύξηση..
Όλα αυτά έγιναν μέσα σε μια εξαετία για να δώσουν έτσι τα δίκτυα στον ιδιώτη.
Πρόθεσή τους στο τρίτο μνημόνιο και το ψήφισαν ,είναι να πάει η κιλοβατώρα να πάει στο 0,090.
Στις επαφές που είχαμε με τον Υπουργό κο Αποστόλου και τον Γενικό κο.Γιαλαλή, σαν σύλλογος, του αναφέραμε πως δεν μας ενδιαφέρει η ιδιωτικοποίηση ή η αύξηση της κιλοβατώρας, αλλά δεν δεχόμαστε και αυτό που ψήφισαν οι προηγούμενοι το net metering,δηλαδή φωτοβολταϊκό σε κάθε γεώτρηση και σε κάθε στάβλο. Δεν δεχόμασταν ούτε εμείς αλλά ούτε και ο Γενικός Γραμματέας αυτό το ψήφισμα.
Εμείς λοιπόν, κάναμε σαν σύλλογος την πρόταση να υπάρχει επιχορηγούμενο πρόγραμμα για ανεμογεννήτρια που θα καλύπτει τις ανάγκες μας, να συμψηφίζετε το ρεύμα με την ΔΕΗ και το υπόλοιπο ρεύμα που θα παράγει να δίνεται δωρεάν στο δημόσιο, δηλαδή στην ΔΕΗ.
Φυσικά ακόμη δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση!

Ποια είναι η άποψή σας για νέα φορολογικά μέτρα?
Στον τότε Υφυπουργό κ.Μαυραγάνη, του είχα πει ότι
δεν μπορεί να ασκηθεί το 13% σαν ΦΠΑ στον πρωτογενή τομέα. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες ,π.χ ένας αγρότης αγοράζει κάτι μικροπράγματα, αξίας 10 με 30 ευρώ, θα ζητήσεις τιμολόγιο? Αυτά τα πράγματα δεν γίνονται. Είναι βαθιά νυχτωμένοι αν θέλουν κάτι τέτοιο.
Επίσης στον πρωτογενή τομέα υπάρχουν ζημιές. Είμαστε ξεκρέμαστοι από τον καιρό, οι ζημιές είναι μεγάλες. Ο ΕΛΓΑ, είναι ανύπαρκτος, καλύπτει μόνο το 20% της πραγματικής αξίας . Ο ΕΛΓΑ είναι ντροπή ,μεγάλη ντροπή! Υπάρχουν πολλές παράμετροι που δεν πρέπει να υπάρχει το 13% στον πρωτογενή τομέα. Τους δίνουμε το 11% επιστροφή φόρου από το ειδικό καθεστώς, επίσης το 13% φορολόγηση ,σύνολο 24%! Είναι δυνατό ο πρωτογενής τομέας να φορολογείται με 24%, τι είμαστε, εργοστάσιο?
Η άποψή μου ήταν και που την πρότεινα στον τότε Υφυπουργό, το 10% αντί του 13%, και για τις ελληνοποιήσεις σε πατάτες, κρεμμύδια και λοιπά, ζητούσαν τα βιβλία. Επίσης θέλαμε να σπάσουμε το καθεστώς των τιμών γιατί αν όλοι κόβαμε τιμολόγιο και δελτίο αποστολής, τότε θα ήταν όλα τα προϊόντα μας τιμολογημένα. Ακόμη υπάρχει μεγάλο θέμα με την δικαιολόγηση του «μαύρου» μεροκάματου.
Υπάρχουν πάρα πολλοί αλλοδαποί που τους έχουν βάλει στην χώρα μας, χωρία χαρτιά, και έτσι ο αγρότης δεν μπορεί να δικαιολογήσει τα μεροκάματά τους. Έχουμε στείλει σαν σύλλογος, επιστολές στους αρμόδιους και έχουμε θίξει το θέμα. Δυστυχώς αυτοί απαξιούν πλήρως.
Δεν μας έχουν απαντήσει εδώ και τρεις περίπου μήνες.

Σε ότι αφορά τον ΕΛΓΑ, ποια είναι η δική σας άποψη?

Πρέπει να γίνει σοβαρός οργανισμός! Όταν πήγαμε την άποψή μας στα κεντρικά του ΕΛΓΑ, συμφωνήσαμε τα οκτώ περίπου δισεκατομμύρια που χρώσταγε ο ΕΛΓΑ να πάνε στο Δημόσιο «κορβανά» και ο ΕΛΓΑ να εξυγιανθεί. Βρήκαμε μια φόρμουλα για όλες τις παραγωγές ,να πληρώνουν ανά στρέμμα. Ο ΕΛΓΑ νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, αν το λέω σωστά, και ότι υπάλληλοι του ΕΛΓΑ να πληρώνονται από τον προϋπολογισμό του κράτους. Με αυτό τον τρόπο, ο ΕΛΓΑ, από τον επόμενο χρόνο, απόκτησε αποθεματικό στο ταμείο του. Έτσι αυτοί αποφάσισαν και πήραν το 50% του αποθεματικού από το ταμείο μας και το έδωσαν για τις μισθοδοσίες των υπαλλήλων τους. Ο ΕΛΓΑ είναι πονεμένη ιστορία και τώρα να έρθουμε στην πραγματικότητα. Έχει 470 μόνιμους υπαλλήλους, οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν ¨φορτώσει» τον ΕΛΓΑ 280 περιφερόμενους υπαλλήλους σε διάφορους φορείς. Τούτα τα παλικάρια ,με τον Αποστόλου, πήραν καμιά σαρανταριά νέους γεωπόνους γιατί οι παλιοί… κουράστηκαν! Αν κάνουμε έναν υπολογισμό ανά την χώρα, ο ΕΛΓΑ αριθμεί πάνω από 800 άτομα. Έχουμε τόσο συχνά χαλάζι? Απείρου κάλλους γελοιότητας ο οργανισμός..Είναι δικά μας τα λεφτά, είναι ντροπή να επεμβαίνουν ακόμη τα κόμματα. Εμείς θέλουμε ΟΡΓΑΝΙΣΜΌ ΧΩΡΙΣ κόμματα, απελευθερωμένο ή αλλιώς ο ΕΛΓΑ να γίνει προαιρετικός. Αυτό που ζητάνε, πραγματικά όλοι οι αγρότες. Αν όμως γίνει πραγματικά σωστός ασφαλιστικός και αξιόπιστος οργανισμός, χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις θα έρθουν και θα ενταχθούν από μόνοι τους οι αγρότες.

Η παραγωγή πως πήγε φέτος στο βαμβάκι και τα κηπευτικά?

Στο βαμβάκι η παραγωγή δεν πήγε τόσο καλά λόγω του καιρού. Σε όλη την Ελλάδα είναι πεσμένη, ως απογοητευτική όχι μόνο του καιρού, αλλά και του πράσινου σκουληκιού. Τα κηπευτικά, όπως το κρεμμύδι, πήγε καλά στη περιοχή μας, συσκευάζει και πουλάει το 75% του ξερού κρεμμυδιού της χώρας Η τιμή του κρεμμυδιού είναι 0,38 λεπτά..Η παραγωγή του καρότου ήταν ικανοποιητική και στην περιοχή μας παράγουμε και συσκευάζουμε το 85% της χώρας.

Τέλος, στείλτε ένα μήνυμα προς τους πολιτικούς της χώρας μας.

Το επόμενο χρονικό διάστημα, ασχέτως πολιτικής κατεύθυνσης, ή συμπάθειας ή ψήφου, ο πρωτογενής τομέας θα είναι ο πρώτος που θα δείξει «τα δόντια» του. Πιστεύω ότι θα τα δείξουμε και πανευρωπαϊκά τα «δόντια»! Δεν πάει άλλο! Είναι εξευτελιστικές οι τιμές στα εμπορεύματα. Δεν είναι δυνατόν όχι μόνο στον πρωτογενή τομέα αλλά σε άλλους τομείς να φορολογήσε πάνω από 10% εφόσον έχεις την δίπλα σου την Βουλγαρία που δεν έχει ούτε τρίμηνο ΦΠΑ.

 

Η εφημερίδα μας

01 ΙΟΥΛΊΟΥ  2016 - Φύλλο 23

AGF 23

 

Η φωτό της ημέρας

 

 agrotis photovoltaika palia

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

diafimisi2

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ

sindromi2